Wat is theatersport?

 

Improvisatie

Theatersport is een vorm van theater waarbij, in wedstrijdvorm, op het podium korte scènes volledig geïmproviseerd worden. Hierdoor is een theatersport-wedstrijd soms grappig, dan weer ontroerend en een andere keer weer volslagen gestoord. Om er zeker van te zijn dat de scènes niet van tevoren ingestudeerd kunnen zijn, worden er suggesties uit het publiek gevraagd. Dit kan een omgeving zijn, een voorwerp of een bepaalde emotie. Dus roep jij ''ROTTERDAM!" en iemand anders roept "'LIEFDE!", dan is de kans groot dat voor jouw ogen bijvoorbeeld een uiterst romantische ontmoeting op het Schouwburgplein zal plaatsvinden. En misschien wel tussen een prinses en een ruimtemonster, want tijdens een theatersport-voorstelling is alles mogelijk!


De wedstrijd

Een theatersport-wedstrijd wordt gespeeld door 2 teams van 4 personen. De teams dagen elkaar steeds uit om een scène te spelen. Om de beurt proberen zij zo'n uitdaging improviserend tot een goed einde te brengen. Deze worden vervolgens beoordeeld door heuse rechters, compleet met toga. Zo wordt er gelet op inhoud, amusement en techniek. Iedere wedstrijd kent dus een winnaar en een verliezer.

 

Interactief

Theatersport is heel interactief. Want door het roepen van suggesties beïnvloedt het publiek de wedstrijd. Maar ook heeft het publiek inspraak bij de puntentelling. Zo wordt er geregeld gevraagd om met een stemkaart je voorkeur voor een team te uiten. Ook kun je invloed op de wedstrijd uitoefenen door rozen op het podium te gooien. Hiermee geef je aan dat je een scène grappig of boeiend vindt. En als je het bijvoorbeeld niet eens bent met de puntentelling van de rechters, dan mag je je uitleven met het werpen van natte sponzen. Sommige vaste bezoekers van onze wedstrijden hebben er inmiddels een ware sport van gemaakt om de rechters precies op het juiste moment te trakteren op zo'n natte klets in het gezicht!

 

Een avondje zap-toneel

Zo zie je maar: Een theatersport-wedstrijd is een belevenis. De buurman is verliefd op de krokodil van de bakker, je gele regenjas is overleden, Sneeuwwitje gaat naar de disco. Allemaal gebeurtenissen die de revue zouden kunnen passeren. Dit is geen avondje theater waarbij je lui achterover hangt en afwacht wat de toneelspelers zo mooi hebben ingestudeerd. Nee, doordat je zelf invloed kunt uitoefenen op de wedstrijd door roepen, gooien of meespelen, wordt dit een spetterend avondje zaptoneel!

 

Internationaal

Theatersport is een internationaal fenomeen. Grondlegger is Keith Johnstone. Deze Canadees begon ongeveer 20 jaar geleden te werken met acteurs met een overdosis plankenkoorts. De door hem ontwikkelde technieken leenden zich echter perfect voor avondvullend amusement: theatersport!
Theatersport wordt in Nederland steeds bekender. Er zijn inmiddels al meer dan 70 theatersportverenigingen in Nederland.